Værfts kontoret

 

Det var på bygmesterens kontor aftalerne om at bygge skibene blev indgået. Her kunne bygmesteren vise skibsrederen en halvmodel af det bestilte fartøj.

Og det var fra dette kontor arbejdet på værftet blev ledet og fordelt.

 

Museums Værfts Nyt

 

Tilbageblik på 2020

Vi kan vist godt blive enige om, at 2020 har været et anderledes år på mange måder, også for Kalvø Værfts Museum.

Hvis det var gået efter planen skulle vi, lørdag den 4. maj ha årets første officielle åbningsdag, og ikke nok med det, der var planlagt en reception med overdragelse af en kopi af F. Tudgays (1841 1921) pragtbillede af handelsfregatten Calløe. En gave som tip, tip oldebørn af Agent Jørgen Bruhn havde foræret museet. Om maleriets historie kan der læses i den lille bog ”En kaptajn, Tre skibsportrætter, Fregatskibet Calløe” som kan købes på museet. Dermed skulle museeumsåret 2020 være indledt og med den efterfølgende dag, Palmesøndag, også påsken med dens ofte gode besøgstal.

Men sådan gik det som bekendt ikke. Først den 23. maj smuttede årets første 5 besøgende indenfor, fordi døren stod åben i anden anledning.

Pinsen blev derimod den officielle start med 101 besøgende og så gik det derud af, indtil sidste åbningsdag den 22. december dog afbrudt af alle kalenderens planlagte pauser.
I alt havde vi 81 åbningsdage a’ 3 timer, med 1937 besøgende, hvoraf de 9 dage i efterårsferien alene tegnede sig for 155 gæster.
I samme periode havde vi 4 offentlige rundvisninger, 4 bookede rundvisninger på museet, 2 ”Værftet rundt”, og ”Øen rundt” gik vi 3 gange. Noget mindre end de foregående år.

Desværre blev vi også nødt til, på grund af corona begrænsninger, at aflyse endnu en reception. En anden gren af Jørgen Bruhns efterslægt forærede museet ”Prinsregent Albrecht af Preussens sølvtøj”, en spændende samling, med en interessant historie. Et lille nyudgivet hæfte, ”Prinsen der forsvandt og hans sølvtøj”, der fortæller om samlingen, kan købes på museet,

Den sidste dag museet åbnede dørene i 2020, var den 22. december. Det skulle have været til endnu en reception. Denne gang for udgivelsen af ”Så ka’ di ha en gammel hat”, men også den blev aflyst, i stedet signerede og udleverede forfatteren, Hanne Løfqvist, bogen.

Vejret spillede også en rolle for årets besøgstal. Kort og kontant noterede kustoderne i besøgsrapporten: ”Lukket tidligere pga. højvande” og ”Lukket tidligere pga. møgvejr”. Heldigvis var det ikke den slags notater der fyldte rapporten.

Når du læser dette, er du inde på museets nye hjemmeside, som blev aktiv i slutningen af 2020, og indtil den 31. dec. har der været 17 besøgene på siden.

Det Maritime Kalvø og Kalvø Værfts Museum ønsker hermed museets besøgende, foreningens medlemmer, museets medhjælpere såvelsom de kommende museumsgæster et godt og spændende 2121.

Værft Direktørens kontor